1. Οργανισμός
  2. Πολιτιστική οργάνωση
  3. ΕΕΣ
  4. 1935
  5. Αθήνα
  6. Εύβοια
  7. Ιστοσελίδα στο facebook
    • Η Εταιρεία Ευβοϊκών Σπουδών είναι μία ελληνική πνευματική εταιρεία - σωματείο - που ιδρύθηκε από Ευβοείς στην Αθήνα το 1935.

      Σκοπός της εταιρείας αυτής είναι γενικά η έρευνα και μελέτη κάθε ζητήματος αρχαιολογικού, ιστορικού, λαογραφικού, οικονομικού και πολιτιστικού που αφορά την Εύβοια καθώς και τις σχέσεις αυτής με τα γύρω νησιά και περιοχές της Στερεάς Ελλάδας με στόχο την αναβάθμιση αυτών.
      Πρώτος πρόεδρος της Εταιρείας ανέλαβε ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Νικόλαος Πετσάλης με μέλη ανθρώπους της επιστήμης και των γραμμάτων. Επίσημο έντυπο της Εταιρείας είναι το ετήσιο περιοδικό "Αρχείον Ευβοϊκών Μελετών" που εκδίδεται σε μορφή τόμου, περιλαμβάνοντας μελέτες, ιστορικές και λαογραφικές εργασίες καθώς επίσης και παραρτήματα με ειδικότερη ύλη. Εκτός αυτών τακτικά προβαίνει σε ανοικτές δημόσιες ομιλίες, διαλέξεις, παρουσιάσεις και εκθέσεις των μελών της κυρίως στην Αίθουσα της Εταιρείας, οδός Χ. Τρικούπη Αθήνα, όπου και η έδρα της, καθώς και στην Αίθουσα της Αρχαιολογικής Εταιρείας στην Αθήνα, επί της λεωφόρου Πανεπιστημίου.

      Στα επιτεύγματα της έντονης δραστηριότητας της Εταιρείας Ευβοϊκών Σπουδών συμπεριλαμβάνεται το "Πανευβοϊκό Λαογραφικό Μουσείο" που ιδρύθηκε στη Χαλκίδα το 1982. Το δε 1985 κυκλοφόρησε τον ΚΕ΄ τόμο του Αρχείου με ειδικό αφιέρωμα στον Ευβοέα καθηγητή, που κατέστη παγκοσμίου φήμης, Γ. Παπανικολάου και τον επόμενο χρόνο τον πανηγυρικό ΚΣτ΄ τόμο αφιερωμένο στα 50 χρόνια της Εταιρείας.

      Σημειώνεται ότι το 1964 παρουσία του Βασιλέως Κωνσταντίνου η Εταιρεία Ευβοϊκών Σπουδών βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το "σημαντικό επιστημονικό και εθνικό έργο της". Από τότε κατά καιρούς έχει λάβει και πλείστες άλλες διακρίσεις σε αναγνώριση του έργου της.Το 1985 ο Δήμος Χαλκιδέων την βράβευσε με το Χρυσό Μετάλλιο της Πόλης "για την εποικοδομητική της παρουσία στην πνευματική κίνηση και στον πολιτιστικό χώρο της Εύβοιας και ειδικά της πόλης μας."

      Μετά τις αρχαιρεσίες του 2005, πρόεδρος της Εταιρείας είναι ο αρχαιολόγος Χαράλαμπος Φαράντος

      wikipedia