1. Γενική κατηγορία τοποθεσίας
 2. Ελληνικά
 3. Χωριά
 4. Τοπωνύμια της Εύβοιας
 5. Εύβοια
  • Το Αυλωνάρι είναι χωριό το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στο Αλιβέρι και στην Κύμη του Νομού Ευβοίας. Είναι από τα μεγαλύτερα χωριά του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου και είναι κτισμένο επάνω σε λόφο στην μέση μιας κοιλάδας. Στην κορυφή του βρίσκεται ο ναός του Αγίου Νικολάου, καθώς και μεσαιωνικός πύργος από την περίοδο της Ενετοκρατίας. Το παλιό Αυλωνάρι με τα σοκάκια και τις παλιές πέτρινες βρύσες, ο ενετικός πύργος, το κάστρο Ποτήρι, ο ναός του Αγίου Δημητρίου, οι νερόμυλοι στον ποταμό Κάναλη, ο παλιός ανεμόμυλος, η μονή Αγίου Χαραλάμπους (χαρακτηρισμένη ως ιστορικό μνημείο), το νεοκλασσικό Μόλαρη καθώς και οι παραλίες Μουρτερή, Κάλαμος, Κορασίδα, Καλάμι που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση είναι τα αξιοθέατα της περιοχής.

   Η απόσταση που το χωρίζει μέχρι την Χαλκίδα είναι 66 χιλιόμετρα. Απέχει 900 μέτρα από τον κεντρικό δρόμο Χανίων Αυλωναρίου - Κύμης, ενώ το ύψος του λόφου που είναι χτισμένο το χωριό είναι 70 μέτρα. Ο πληθυσμός του είναι 637 κάτοικοι, σύμφωνα με την απογραφή του 2011.

   Με τα χωριά ΔάφνηΕλαίαΛοφίσκος και Χάνια, καθώς και τη Μονή Αγίου Χαραλάμπους Λευκών, συγκροτούν την Τοπική Ενότητα Αυλωναρίου, συνολικού πληθυσμού 1.354 κατοίκων.

   Wikipedia