1. Γενική κατηγορία τοποθεσίας
 2. Ελληνικά
 3. Κωμοπόλεις
 4. Τοπωνύμια της Εύβοιας
 5. Εύβοια
  • Η Αιδηψός είναι χωριό του νομού Ευβοίας και τοπική έδρα του Δήμου Ιστιαίας - Αιδηψού όπως αυτός συστάθηκε σύμφωνα με το Πρόγραμμα Καλλικράτης. Βρίσκεται σε απόσταση 4 χιλιομέτρων βόρεια των Λουτρών Αιδηψού και 110 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Χαλκίδας. Ο πληθυσμός του ανέρχεται σε 1.249 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011.

   Η σχετικά μικρή απόσταση από τα Λουτρά Αιδηψού έχει σχεδόν ενοποιήσει τα δύο μέρη, εν τούτοις δεν είναι μία ενιαία πόλη. Το χωριό Αιδηψός διατηρεί δικό του Μητροπολιτικο Ναό, Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο.

   Η Αιδηψός είναι ένα γραφικό χωριό, με όμορφα σπίτια και αυλές. Τηρούνται πολλές απ' τις παραδόσεις και τα έθιμα, όπως το Κάψιμο των Στεφάνων, του "Αη Γιάννη Του Ριγανά" και, κατά την διάρκεια των Αποκρεών, στην πλατεία διοργανώνεται γιορτή με χορούς. Επίσης, στην Αιδηψό υπάρχει έντονο το θρησκευτικό στοιχείο.

   Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται ο Ιερός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που είναι κτισμένος από το 1860, εγκαινιάστηκε το 1872 και είναι ρυθμού βασιλικής. Ο Ναός γιορτάζει στις 15 Αυγούστου, όπου διοργανώνεται πανηγύρι και την παραμονή γίνεται περιφορά της εικόνας.

   Wikipedia